Savjeti i trikovi u web dizajnu, marketingu i grafičkom dizajnu

20 stvari koje trebate provjeriti prije pokretanja web stranice

Što sve napravimo prije pokretanja web stranice

Pripremate se za pokretanje svoje web stranice? Odlično, super odluka, sa mrežnom stranicom ćete sigurno biti vidljiviji u digitalnom svijetu. No kako se to ne bi pretvorilo u fijasko, pripremili smo vam ovu praktičnu kontrolnu listu kako bi izbjegli eventualne pogreške te se doveli u neugodne situacije. Ukoliko vam vašu novu web stranicu radi netko drugi, zapišite si ove točke ili mu proslijedite poveznicu, te ga zamolite da provjeri Internet stranicu prije puštanja u rad.

Navest ćemo sve važnije elemente, njih čak 20, a neki će vam se elementi možda činiti trivijalnim, no upravo se ove trivijalne greške najčešće pojavljuju. Želimo ukazati na većinu njih i pomoći vam da ne propustite neki mali, ali važan dio svoje web stranice.

Da biste to učinili, odvojite nekoliko minuta i provjerite svoju web stranicu pomoću ovog popisa.

 1. Provjerite ima li malih greškica

Provjerite pravopis i gramatiku, lektorirajte kompletan tekst. Odvojite nekoliko minuta i vratite se natrag i lektorirajte što više sadržaja. Također potražite druge male probleme sa zvučnim datotekama, videozapisima:

 • Sadržaj bi trebao biti lak za čitanje - veličina fonta, kratke rečenice, nabrajanje, puno praznog prostora
 • Slike moraju biti optimizirane, pravilno označene i imati alt tekst
 • Audio i video datoteke moraju ispravno raditi
 1. Provjerite imate li stranicu za kontakt

Stranica za kontakt ne samo da posjetiteljima omogućuje da stupe u kontakt s vama, ona dodaje vjerodostojnost i poboljšava kvalitetu povjerenja vaše web stranice.

 1. Testirajte upotrebljivost svoje web lokacije

Provjerite rade li sve funkcije web stranice kako je predviđeno. Upotrebljivost web stranice je jednako važna za pretvorbu kao i za cjelokupnu optimizaciju web stranice. Postavite se u ulogu posjetitelja i tada pogledajte svaki element svoje web stranice iz posjetiteljevog kuta gledanja.

 • Provjerite jesu li slike optimizirane
 • Posebno testirajte sve obrasce poziva na akciju i obrasce za kontakt
 • Na mrežnoj stranici za više korisnika provjerite postupak prijave, uloge i vjerodajnice
 • Provjerite cjelokupno iskustvo očima korisnika koji konzumira sadržaj na web mjestu
 • Ukoliko pokrećete svoj web shop svakako provjerite sve elemente vezane za kupnju proizvoda. Dodavanje u košaricu, plaćanje, ispunjavanje obrazaca, pražnjenje košarice, i sve ostalo što ste postavili u svoju novu web trgovinu
 1. Provjerite radi li navigacija

Obavezno provjerite navigaciju, poveznice na web stranici, ne ostavljajte u nedoumici svog posjetitelja, već ga vodite u kojem smjeru treba ići. Poput navigacije, bilo bi dobro da ako ste na web stranici napravili vašu tražilicu, ona bi trebala raditi brzo i bez grešaka, pa ju provjerite. Opet ponavljamo, postavite se u ulogu vašeg posjetitelja, te provjerite web stranicu iz njegove perspektive.

 1. Provjerite prilagođenost mobilnim uređajima

Provjerite prilagođenost mobilnim uređajima

Testiranje kompatibilnosti s mobilnim uređajima sada je bitan dio bilo kojeg kontrolnog popisa za pokretanje web stranice, s obzirom na Googleov fokus na indeksiranju prije svega mobilnih uređaja. Prema tome, vaša mrežna stranica mora biti prilagođeno mobilnim uređajima i jednako funkcionalna i oku ugodna na mobitelima kao što je i na računalima.

Drugim riječima, tekst bi se trebao lako čitati na mobilnim uređajima, sadržaj bi trebao biti jednak na obje verzije vašeg web mjesta, jednostavna navigacija, pravilna veličina i razmaci između važnih elemenata poput gumba i slično.

Mi se koristio raznim alatima za testiranje, no između ostalih tu je i prvi izbor „Google Test prilagođenosti mobilnim uređajima“.

 1. Pregledajte kompatibilnost preglednika

Pregledajte kompatibilnost preglednika

Danas postoji mnogo Internet preglednika i iako svi rade po sličnom principu određene stvari na mrežnim stranicama se ne prikazuju jednako, zato je važno da svoju novu web stranicu pregledate na nekoliko Internet preglednika, barem onim najčešćim poput Chrome, Firefox, Safari.

Postoje i online besplatni alati s pomoću kojih možete provjeriti preglednost vaše web stranice.

 1. Pokrenite testiranje kompatibilnosti

Ponekad se može dogoditi da se dodaci za CMS (Wordpress, Joomla i slični) međusobno ne podudaraju, pa stvaraju razne greške. Stoga je poželjno pokrenuti test kompatibilnosti. Postoje besplatni online alati za provjeru. Time se izbjegavaju greške te i smetnje prilikom budućih nadogradnji dodataka, CMS-a i slično.

 1. Jeste li napravili svoju 404 stranicu?

Pretpostavljamo da ih na vašoj novoj web stranici nema, no može se dogoditi da posjetitelj unese krivu adresu ili dođe na krivu odredišnu stranicu. To se događa i nije problem, no problem je ako svoju 404 stranicu niste prilagodili na način da pozovete posjetitelja na ispravan korak. Napravite interesantnu 404 stranicu, ne samo da će posjetitelj u većini slučajeva ostati i poboljšali ste korisnikovo iskustvo.

Isto tako, možete postaviti upozorenja koja će vam stizati na vašu email adresu za praćenje 404 pogrešaka od trenutka kada vaša web stranica postane aktivna te ih ispraviti na vrijeme.

 1. Provjerite jesu li URL-ovi točni

Prilikom izrade web stranica često se koriste neke druge putanje (drugačija mapa na server, ili se izrađuje lokalno na računalu ili nešto treće) te se nakon što su završene prebacuju na ispravnu adresu. Ako je to i kod vas slučaj, svakako provjerite sve poveznice da li rade ispravno i da li se ispravno prikazuju.

 1. Obavezno imajte jasne pozive na radnju/akciju

Ovaj element ne smijete zanemariti – jednostavno morate osigurati da Internet stranica ima jasno definirane elemente poziva na akciju. Poziv na akciju/radnju pomaže usmjeravanju posjetitelja na najvažnije dijelove vaše web stranice.

 1. Konfigurirajte svoje stalne veze

Korištenje trajnih veza koje opisuju sadržaj svake stranice čini ih lakšima za pamćenje, korisnijima i SEO-prilagođenijima.

 1. Provjerite svoje XML mape web stranice

Većina SEO dodataka obično automatski izrađuje mapu mrežne stranice umjesto vas, no svejedno provjerite sami:

 • Da i mapa stvarno postoji
 • Radi li ispravno
 • Da li su uključeni svi elementi koji je potreban
 1. Provjerite datoteku robots.txt

Robot.txt je datoteka koja se nalazi direktno na vašem web serveru i pomaže tražilicama da učinkovitije indeksiraju ili preskoče ono što ne smiju indeksirati.

 1. Testirajte integraciju društvenih medija

Društvene mreže su obavezan dio u online poslovanju i digitalnoj prisutnosti. Zato je važno da provjerite da li vaše poveznice na vaše društvene profile rade ispravno.

 1. Dodatno osigurajte svoju web stranicu

Ukoliko ste sami izrađivali svoju novu web stranicu onda ste utrošili dosta vremena i ponešto novca, a ukoliko ste angažirali nekoga drugoga da vam izradi web stranicu tada ste uložili nešto vremena i više novaca. U svakom slučaju, da biste osigurali svoju investiciju, ne bi bilo loše da ju i zaštitite od nepoželjnih upada (hakera), botova i slično.

 1. Provjerite SSL certifikat

Provjerite SSL certifikat

Nije nužno da imate SSL certifikat ali riskirate da tražilice označe vašu web stranicu sa „Nije sigurna“ Zato provjerite da li je SSL certifikat dobro instaliran. Ako ga nemate, provjerite opcije sa svojim pružateljem hosting usluga kako vam može pomoći. Ukoliko je instaliran, postoje besplatni online alati koji će provjeriti da li je sve ispravno instalirano i podešeno.

 1. Ažurirajte vremensku zonu na vašoj web stranici

Sve zakazane aktivnosti i dodaci oslanjaju se na vrijeme koje održava vaša web stranica. Stoga je važno pravilno postaviti vremensku zonu.

 1. Pobrinite se za dosadne pravne stvari

Nama je ovo najdosadniji dio, ali potrebno ga je napraviti. Prema Zakonu RH određene web stranice moraju imati objavljene određene podatke. Isto tako je važno da na početku odredite neka pravna pitanja kako kasnije ne bi imali problema, pogotovo ako se radi o web trgovini.

 1. Izbrišite sve neželjene dodatke

Evo nas blizu kraja, uklonite sve dodatke, datoteke, slike koje ne koristite. Očistite svoju web stranicu od svih nepotrebnih elemenata radi njezinog lakšeg i bržeg rada.

 1. Postavite rješenje za izradu sigurnosne kopije vaše web stranice

Wordpress, Joomla i drugi CMS-ovi imaju dobre dodatke (alate) za automatiziranu izradu pričuvnih kopija. Provjerite da li ispravno rade, a možete i jednu pričuvnu kopiju odmah napraviti 😊 Kasnije ćete nam biti zahvalni na ovome, jer vam može uštedjeti mnogo muke i neprospavanih noći ako se nešto dogodi vašoj web lokaciji nakon pokretanja.

Pokreni svoju web stranicu!!!

Ovaj popis smo radili u dobroj namjeri da vam u par kratkih crta istaknemo važnost ovog postupka i pomognemo da ga što brže i efikasnije prođete. Naravno ovaj popis bi mogao biti daleko duži, no kako je svaka web stranica posebna na svoj način, ne možemo predvidjeti sve elemente, odnosno, kad bi to radili trebalo bi nam puno više vremena i vjerujemo da taj popis ne bi nikada ni završili 😊

Ono što je važno napomenuti je i činjenica da kad ste pokrenuli svoju web stranicu online, tu posao definitivno nije gotov. Redovnim održavanjem i njezinim ažuriranjem ćete poboljšati njezinu sigurnost, ispravan rad ali i privući nove posjetitelje.

Hvala Vam na vašem vremenu, sretno s novom web stranicom, a ukoliko imate dodatnih pitanja ili komentara slobodno nam se javite!

Imate li dodatnih pitanja ili trebate neobvezujuću ponudu